Spring til indhold
Hjem » Frænder og Frænker eller Brødre og Søstre

Frænder og Frænker eller Brødre og Søstre

Frænder

Dette blogindlæg her i Mimers brønd om Frænder og Frænker, er udelukkende min egen personlige betragtning, og er således ikke en del af det strukturelle indhold på Asatro Samling. 🙂

Vi er vant til at beskrive hinanden i vores kultur, med forskellige ord som ven/veninde, farbror/tante etc. Men i religiøse kredse bruges der også andre betegnelser, og det er dem dette blogindlæg handler om.

Blandt meget, eller dybt, religiøse kristne er det almindeligt, at man kalder hinanden brødre og søstre. I stedet for at sige “min ven”, siger vedkommende “min bror”, eller “min Søster”, hvis der er tale om en veninde. Derfor kan jeg ikke lade være med at krumme mine tæer en smule, når jeg hører eller læser disse søskendebetegnelser brugt, blandt Asatro. Ikke fordi at jeg har noget imod kristendom, det har jeg på ingen måde.

Men, når jeg for eksempel oplever det på nettet, så føles det lidt ubehageligt.
Som lige pludselig at få et “søskende-prædikat” trukket ned over hovedet. Måske af en fremmed jeg end ikke kender. Det virker grænseoverskridende på mig.

I Asatroen er det ofte anderledes

I Asatroen har vi nogle andre betegnelser end “Bror” og “Søster”, det er ordene Frænder og Frænker.
Det er ikke alle der bruger dem, eller som kender til dem. En Frænde er en nær ven af hankøn med hvem man nyder en gensidig respekt og tillid. En Frænke er en nær veninde, hvor den gensidige respekt og tillid også nydes.

Ofte ses det at venner i det samme blótlaug kalder hinanden for Frænder eller Frænker. Det kan dog også være af andre grunde, som binder folk særligt sammen i et trosforhold.

Det lader også til at være et fænomen som kan observeres i mange amerikanske Asatro grupper på nettet. At folk rask væk og uhæmmet betegner gruppernes medlemmer som brødre og søstre. Nye opslag indledes ofte med “Dear brothers and sisters”. Jeg synes også at have observeret det oftere brugt, i nyhedenske kredse herhjemme.

Hvorfor ikke bare Frænder eller Frænker?

Hvad er der i vejen med at kalde hinanden Frænde eller Frænke? Hvis man altså har brug for at betegne hinandens relationer, som noget trosmæssigt fremhævet? 🙂

Tak fordi du nåede hertil. Mit indlæg er naturligvis, som du måske har luret, et oplæg til debat. Jeg vil opfordre til at holde den venlige og sobre tone, som er så kendetegnende for Asatro Samling. <3 🙂
Indlægget vil bl.a. blive delt i Asatro Samlings Facebookgruppe, og andre relevante steder på nettet, men kommentarer her i Mimers brønd på Asatro Samlings hjemmeside, er selvfølgelig også meget velkomment.

År og Fred

Bjørn Ravn Rimhøj

[print_link]