Spring til indhold
Udesidning

Det er ikke alle Asatro som praktiserer udesidning, og mange ved end ikke hvad det egentlig er for noget. Det synes jeg er ærgerligt, og det vil jeg gerne være med til at ændre på. Det vil jeg gøre ved at fortælle om udesidning, og hvad udesidning er for mig.

Hvad er udesidning så?

Helt enkelt forklaret, er “udesidning” at sætte sig udenfor i timer, gerne fra Solnedgang, til Solopgang.
For at holde det op overfor noget man nok kender bedre i forvejen, så kan det beskrives som en form for meditativ tilstand der kan opnås. I den tilstand kan der opnås forskellige former for indsigter. Mine bedste udesidninger har jeg haft i komplet mørke (mange af os er ikke vant til at benytte vores nattesyn, men vi har det). Er man ikke helt tryg ved mørket kan man også have et lille bål at sidde ved.
Det vigtigste er at man kan komme i den tilstand jeg nævner længere nede.

Find et godt sted til din udesidning

Jeg har for længst fundet mine gode steder, men jeg finder også nye af og til.
Jeg finder et godt sted, og med godt mener jeg et sted hvor der er ro fra menneskers støjende verden. Et sted hvor man kan mærke at det er godt at være. Det kan være i skoven, på stranden, ved et helligsted, eller for den sags skyld på ens græsplæne. Det er egentlig ligemeget. Det vigtige er at det føles rart og godt, at være, lige dér.
Personligt har jeg et særligt forhold til skoven. Derfor er det også i skoven, at jeg har de fleste af mine udesidninger.

Udesidning i vind og vejr

Sørg for at være godt klædt på til det, så du ikke må afbryde dit forehavende, fordi tanker om vind og vejr trænger sig på og forstyrrer. Min erfaring er at de mest behagelige årstider til udesidning, er forår og efterår.
Jeg sørger selv for at være godt mæt inden, men jeg tager intet med mig som kan indtages i mens. Hverken vådt eller tørt.
Andre praktiserer at faste i et døgn inden, fordi det for dem virker bedre. Det kan man selv eksperimentere med, og se hvad der virker for en selv.

At blive helt klar til udesidning

Jeg sætter mig på mit sted, og finder mig til rette med at være der. Oplever mørket sænke sig i takt med Sols nedstigning under horisonten. De første gange man gør det, kan det godt føles skræmmende, men det er ikke farligt. Det er en naturlig reaktion for nogen, den lærer man snart at håndtere. Faktisk er der langt større sandsynlighed for at blive overfaldet på gågaden ved højlys dag, end i en skov om natten.
Jeg tømmer mit hoved for tanker. Jeg har en teknik jeg har lært mig, hvor jeg koncentrerer mig om at slappe af i musklerne. Jeg starter med ansigtsmusklerne, hals, mave, arme/ ben, hænder og fødder.
Når jeg er helt afslappet og hovedet er tømt for tanker, så er jeg klar.

Drop forventningerne

Men til hvad? Jeg har ingen forventninger i forvejen, jeg lytter til omgivelserne, puslen i skovbunden, tramp fra nogle af de lidt større dyr. Jeg bliver siddende lige så stille, og holder en dyb og rytmisk vejrtrækning.
I begyndelsen skulle jeg koncentrere mig om det, men ikke mere, min krop kender det og gør det af sig selv.
Tanker der har lyst får lov til at komme, jeg tænker ikke meget over dem mens jeg har dem. Jeg observerer dem kan man vel sige, betragter dem. Nogle bliver kun i hovedet i et glimt, andre i minutter eller længere.
Nogle gange ser jeg Guderne i tankerejsen, andre gange blot én af dem. Odin har jeg god kontakt med ved udesidning, bedre end ved blót, andre gange er det Bjørnen, min fylgje, “min” Bjørn som “kommer på besøg”. Nogle gange med et budskab til mig, andre gange bare for at se på mig og gå igen.

Nogle gange har jeg prøvet at skovens dyr er kommet helt hen til mig. Nogle gange så nært at de har snuset til mig for at forsvinde lige så stille igen. Det er en ekstremt berigende oplevelse.

Når natten slutter

Når Sol atter vågner, Nat forsvinder og afløses af Dag slutter jeg min udesidning.
Man skulle tro at jeg nu var super træt af ikke at have sovet den hele nat, men sådan er det sjældent.
Hverdagens stress og jag er borte fra min krop og mit sind. Jeg har ofte følelsen af en fornyet mental energi og jeg er klar til at tage hul på nye udfordringer. Det næste stykke tid går med at bearbejde mine oplevelser, inden i, det er ikke ofte at jeg har brug for at snakke med andre om det. Hvis du selv har praktiseret udesidning, og gerne vil snakke med andre Asatro om det, så kan det altid anbefales at komme ind til os i Facebook gruppen Asatro Samling.

År og Fred

Bjørn Ravn Rimhøj

[print_link]